Espanja: Gibraltar, El Tajo ja Puente Nuevo

YLLÄTTÄVÄT TIETULLIT

Mieheni vanhemmilla oli talo Espanjassa 1980-luvulla. Lomatalo sijaitsi Torremolinoksen kaupungissa. Itse olin nuorempana käynyt vain kauniilla Mallorcan saarella ja turistien täyttämillä Kanarian Saarilla, mutta en Manner-Espanjassa. Siitä idea mennä tutustumaan eteläiseen Manner-Espanjaan.

Lensimme pääsiäisenä Malagaan ja vuokrasimme auton.

Aeropuerto de Malaga

Olimme ottaneet iltalennon ja ajoimme pimeässä Malagasta kohti Esteponan kaupunkia, jota ennen meidän tulisi löytää hotellimme, nimeltään Diana Park. Matkalla ohitimme Torremolinoksen, Benalmadenan, Fuengirolan sekä Marbellan. Kaikki omalla tavallaan mielenkiintoisia kaupunkeja, joissa kävimme matkamme aikana.

Moottoritiellä oli tietulleja. Näin on tapana monessa maassa, myös Espanjassa. Pimeässä en vain nähnyt, että niissä lukee ohjeita maksutapaan liittyen. Ajoimme ensimmäiselle vapaalle maksukopille ja mieheni työnsi antamani kolikon maksulaitteeseen. Kolikko ei meinannut mahtua, joten neuvoin työntämään kovempaa. Samalla kun kolikko jumittui aukkoon, huomasimme tekstin, joka kertoi tämän maksulaitteen olevan korttimaksuille! Voi itku. Kyllä harmitti ja nauratti samalla. Saimme lopuksi kolikon pois, lievällä väkivallalla. Peruutimme ja suuntasimme toiselle kaistalle pientä hämmennystä aiheuttaen.

Hotelli Diana Park_Espanja

Saavuttuamme Esteponaan, löysimme hotellillemme. Parkkipaikan löytäminen taas ei onnistunut millään. Kyltti neuvoi ajamaan hotellin taakse. Siellä oli vain tyhjä roskaantunut piha-alue. Jouduin käymään vastaanottotiskillä kysymässä neuvoa. Vastaanottovirkailija tuli näyttämään parkkialueen kädestä pitäen. Ei ihme, ettemme hoksanneet hotellin omaa parkkialuetta. Se oli kulman takana, pilkkopimeässä, lukitun portin takana.

Saimme mukavan huoneen. Hotelli oli hauska ja siisti kaksikerroksisten rakennusten reunustama alue, jonka keskellä oli uima-allas. Huoneessamme oli parveke, jolla oli mukava istuskella iltaisin. Myös hotellin ravintolan ulkoterassi sopi mainiosti iltadrinkin nauttimiselle.

terassilla JH

 

KOHTI GIBRALTARIA

Seuraavana päivänä heräsimme aurinkoiseen kevätpäivään. Maittavan aamiaisen jälkeen suuntasimme Gibraltarille AP-7 moottoritietä pitkin. Maisemat olivat hienot ajomatkan aikana, kunnes saavuimme La Lineaan. Siinäpä surullisen likainen kaupunki. Kuulin, että tämä on se paikka, jonne monet laittomat maahanmuuttajat rantautuvat öisin. La Lineassa huokui köyhyys.

Aurinkoinen päivä helli meitä. Onnekas sattuma, koska joinakin päivinä satoi. Gibraltariin ajetaan erikoisesti lentokentän kiitoradan yli. Alue on niin pieni, että kiitorata ulottuu niemen päästä päähän.

Gibraltarin torilla.jpg

 

Koska parkkipaikat näyttivät olevan kortilla, tuikkasimme auton ensimmäiseen mahdolliseen ruutuun. Satuimme valitsemaan hyvän paikan. Aivan vieressä näimme jyrkät portaat, jotka veivät meidät ylös kaupungin pääkatujen luo. Tarjolla oli erilaisia kauppoja, baareja, kirkkoja ja toreja.

Gibraltar on hyvin pieni alue – vain 6 neliökilometriä. Asukkaita kaupungissa on melkein 30 000 (vuonna 2005). Noin puolet alueesta on luonnonsuojelualuetta.

Gibraltar

Tulonlähteet ovat matkailu, merenkulku sekä offshore-pankkitoiminta. Rantaviivaa kaupungilla on 12 km. Suurin nähtävyys on Gibraltarinvuori, joka kohoaa yli 400 metrin korkeuteen. Vuori on kalkkikiveä. Vuoren sisällä on sotilaskäyttöön rakennettuja luolia.

EL TAJO JA PUENTE NUEVO

 

Ronda

Noin tunnin ajomatkan päässä pohjoiseen Benahaviksen alueelta, joka sijaitsee Esteponan ja Marbellan välissä, kohoaa korkeuksiin kaunis Ronda. Kaupunki on rakennettu sata metriä syvän El Tajo -rotkon halkomalle kalliotasanteelle. Se on myös suurin Andalusiassa sijaitsevista ns. valkoisista kylistä. (Valkoiset kylät ovat Malagan, Sevillan ja Algecirasin välisellä alueella sijaitsevia pieniä kaupunkeja tai kyliä, joissa näkyy selvä maurilaisvaikutus.)

Rondaa pidetään härkätaistelun syntysijana.

Ajomatka Rondaan oli aikamoinen. Vuoristotie nousee korkeuksiin, välillä reippaastikin, ja tiet ovat mutkaiset. Päätäni huimasi vähän väliä. Maisemat auton edessä ja vieressä olivat huikeat. Korkeita vihreitä kukkuloita näkyi joka puolella.

Ajomatka Rondaan.jpg

Harmittavaa oli se, mitä olen huomannut muuallakin Etelä-Euroopassa. Roskat heitetään vuorenrinnettä alas, kadun varsiin jne. Tämä on täysin käsittämätöntä toimintaa…

Rondassa on ihania, pieniä kauppoja. Kahviloita ja ravintoloita riittää. Mieheni vei minut rotkon vieressä olevaan Don Miguel hotellin ravintolaan, joka on tunnettu erinomaisesta ruoastaan. Ja näkymistä. Ikkunasta katsoo suoraan monta sataa metriä El Tajo -rotkoon.

Ihailimme rotkoa niin ravintolasta kuin sillalta, nimeltään Puente Nuevo, jossa turistit ottavat kuvia kaupungista, rotkosta, maisemista ja toisistaan. Niin mekin. Puente Nuevo on todella korkea.

120 metriä syvä rotko jakaa Rondan kaupungin kahteen osaan, joten arkkitehti José Martin de Aldehuda ja rakennuttaja Juan Antonio Diaz Machuca päättivät rakentaa kauniin ja vahvan sillan. Rakentaminen alkoi 1751 ja kesti 42 vuotta. Jopa 50 työmiestä joutui antamaan henkensä rakentaessaan siltaa. Kauneudella ja suuruudella on aina hintansa.

Ronda_2

Don Miguelin ravintolan lounas oli mahtava. Ravintola sijaitsee samannimisessä hotellissa Puente Nuevon vieressä. Hinta-laatusuhde ravintolassa oli loistava. Maistoin jättikatkarapuja avokadon ja maustetun majoneesin kanssa. Olen tottunut, että alkupalat ovat pieniä, mutta tässä ravintolassa annos oli huima. Nippa nappa mahdutin vielä pääruoan, maukkaan miekkakala-annoksen, vatsaani. Mikä kokemus ja nautinto. Suosittelen lämpimästi. Niin ruoka kuin näkymät El Tajo rotkoon ovat mieleenpainuvia kokemuksia. Rondassa ja Don Miguelin ravintolassa voisi käydä toisenkin kerran.

Ronda city

Kirjoita kommentti. Leave a comment.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.