Italia, Sisilia: Pachino, Ortigia ja mustekalat

PACHINO

Suuntasimme yhtenä päivänä etelään Pachinon kaupunkiin. Näimme sen kartalla ja päätimme käydä tutustumassa tähän eteläiseen rantakaupunkiin. Kaupunki on pieni mutta runsas. Ihmisiä, kapeita kujia, katuja, pieniä kauppoja, tuoksuvia kahviloita ja ravintoloita oli joka puolella. Pachino on kuuluisa arkkitehtuuristaan, viinistään sekä tomaateista (Pomodorini di Pachino).

Pachino kartalla

Siellä sitä sitten kurvailtiin hissukseen farmariautolla, italialaisella Mercedeksellä, joka ei ollut se paras auto kujilla ajeluun. Kun yritimme löytää kaupungista ulos, ajauduimme yhä pienemmille kujille.

Pachinon kujat

Vaikka tiet monissa italialaisissa kaupungeissa ovat edelleen yhtä kapeat kuin vuosisatoja sitten, jolloin autotkin olivat pienempiä, vastaantulevat autot eivät edes hidastaneet kohdallamme. Välillä oli varma, että sivupeilit irtoavat. Läheltä piti. Lopulta löysimme ulos kaupungista. Siinä vaiheessa hiki virtasi ja suuntasimme takaisin Syrakusaan.

Myös Montgomery on käynyt Pachinossa.

Pachino ja B Montgomery

Liittoutuneet valtasivat Sisilian akselivalloilta, Saksalta ja Italialta. Kesällä 1943 Montgomery sanoi:

”The time has come to carry the war into Italy and into the continent of Europe.
The Italian overseas empire has been exterminated.
The Italians came into the war to suit themselves and they must take the consequences.
They asked for it and now they will get it.”

Allied invasion of Sicily_ SS Robert Rowan_German Ju 88 bomber July 1943

11.7.1943 liittoutuneiden SS Robert Rowan (Liberty ship K-40) räjähti saksalaisen Ju 88 pommittajan osuessa kohteeseensa.

Pysähdyimme ajomatkallamme pieneen kahvilaan nauttimaan kylmää juotavaa. Istuimme ulkona ja ihailimme ympärillämme loistavaa sitruunapuiden runsautta. Nyt tiedän mistä raikkaat sitruunat tulevat.

Sisilia sitrunnat

Monilla matkoillamme olemme sattuneet keskelle tai lähelle luonnonsuojelualueita. Näin kävi myös ensimmäisellä matkallamme.

Ajaessamme Pachinosta rantatietä Syrakusaan näimme Riserva Naturale Orientata Oasi faunistica di Vendicari -luonnonsuojelualueen. Alueella on niin kallioista rantaa kuin hiekkarantaa, marskimaata ja suolatasankoa. Lintulajeja on valtavan paljon.

ORTIGIA

Tilasimme yhtenä iltana taksin ja ajelimme Syrakusan vanhaan kaupunkiin, Ortigiaan.

Muistan vieläkin sen iltaisen taksikuskin, joka oli melkein 2 metriä pitkä ja vähintään metrin leveä. Hän oli myös vihaisen näköinen. Ei hän toki ollut vihainen, oli vain tavallisen sisilialaisen miehen näköinen. 😉

Ortigian taksiaseman vieressä on puistoalue ja kahviloita. Menimme kadunkulmassa sijaitsevaan kahvilaan ja tilasimme espressot. Mieheni ei ollut ennen tätä maistanut sisilialaista espressoa. Hän piti siitä erittäin paljon. Ihmetteli vain huumorimiehenä, että eikö kahvin kuulu valua hampaiden välistä vielä kurkkuun. Niin paksua ja ihanaa paikallinen espresso on, että se tuntui jäävän hampaiden väliin.

Paras tapa tutustua Ortigiaan on käveleminen. Alue ei ole suuri. Korkeintaan kilometrin pitkä ja leveydeltään puolet siitä. Tarjolla on historiallisia normandialaisia keskiajan rakennuksia, kreikkalaista ja roomalaista arkkitehtuuria ja barokkityyliä.

Ortigian kapunki

Ravintoloita, trattoriota sekä baareja ja kahviloita löydät joka kadulta. Syrakusan Duomo on kaupungin suosituin ja hienoin nähtävyys. Se oli sodan jumalatar Ateenan kreikkalainen temppeli.

Duomo syrakusa

Rauhallisen kävelyn aikana on mukava pysähtyä ihailemaan historiallista Arethusan suihkulähdettä. Tarinan mukaan Arethusa oli arkadialainen nymfi, joka joutui karkaamaan veden alle, Alpheios jumalan sitkeän lähentelyn vuoksi. Jumalatar Artemis muutti nymfin lähteeksi, joka nykyään esiintyy suihkulähteen muodossa Syrakusassa.

Font Aretusa Ortigia
PUOLIKILOA MUSTEKALAA

Ravintola Arkhimedeen henkilökunta saa täydet pisteet. Nälkäisinä hivuttauduimme sinne jo hieman ennen kahdeksaa. Vaikka ovi oli puoliksi  kiinni, livistimme sisälle. Yllättynyt hovimestari uteli Sisilian murteella mitä etsimme. Heikolla kielitaidolla tiedustelin pöytää kahdelle.

Pöytä järjestyi heti vaikka sanoivat, ettei ravintola ole vielä auki. Hovimestari vei meidät pöytään ja toi ruokalistat. Se oli vain italiaksi. Jotain tunnistin, jotain en, ja päädyimme jälleen rohkeasti kokeilemaan erilaisia annoksia.

Sisilia mustekala

 

Kun hymyilee ja on mukava, onnistuu mikä vain. Saimme mahtavat annokset maukasta ruokaa. Jo alkupala oli niin suuri, etten voinut kaikkea syödä. Edessäni oli puolikiloa mustekalaa, mahtavassa viinikastikkeessa.

Juomatilauksemme onnistui osittain. Valkoviinini oli perushyvää talon viiniä, mutta miehelleni tuotiin perin oudon makuista punaviiniä. Kilttinä suomalaisena hän joi sitä hetken, kunnes pyysi minuakin maistamaan. Sanoin, että tässä ei nyt kaikki ole kunnossa – tilataan jotain muuta. Ja näin hän sai maistuvampaa punaviiniä. Myöhemmin meille selvisi, että tyypillinen sisilialainen punaviini voi maistua oudolle tottumattomalle.

wine harvest in sicily

Kahdeksan jälkeen alkoi paikallinen väki saapua paikalle. Paikan omistaja istui omassa pöydässään ottamassa ruokailijat vastaan. Selvää oli, että kaikki tunsivat toisensa. Meitä katsottiin pitkään, uteliaasti ja hymyillen. Kommenteista emme saaneet selvää – mutta jotain hauskaa meissä oli. Sali on pian täpötäynnä. Kun vielä pääruoaksi tilaamamme kala oli syöty ja ihana espresso juotu, maksoimme laskumme antaen pöydän sitä odottaville vakiovieraille.

 

Kirjoita kommentti. Leave a comment.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.