Malta: Ihana Mellieha Bay

UUSIA AJOKOKEMUKSIA

Olen aina halunnut matkustaa Maltalle. Kun ajattelen Maltaa, mieleni näkee eksotiikkaa, historiaa, aurinkoa ja kimmeltävän, puhtaan meren. Päätimme tutustua Maltaan 2006. Lensimme saarelle Finnairilla. Silloin Finnairin valikoimaan kuului suora lento Helsingistä Maltalle.

Malta yleisblogikuva

Vain neljässä tunnissa olimme häkellyttävän kauniilla saarella, 93 kilometriä Sisiliasta etelään, jossa ilmasto on mitä ihanin, vesi puhdasta ja ihmiset Euroopan ystävällisimmät.

Ensimmäiset Maltan saarelle asettuneet ihmiset tulivat luultavasti Sisiliasta noin 5 000 eKr. Roomalaiset valtasivat saaren 218 eKr. Arabit vuorostaan saapuivat saarelle noin 870 jKr. Arabit toivat saarelle sitrushedelmät, islamin uskonnon ja puuvillan. Myöhemmin, vuonna 1090, oli normannien vuoro vallata saari. He liittivät Maltan Sisilian kuningaskuntaan.

Malta itsenäistyi muodollisesti huhtikuussa 1964 oltuaan Englannin hallinnon alla. Vasta joulukuussa 1974 Maltasta tuli tasavalta.

Maltalla asuu suunnilleen 409 000 asukasta, vaikka pinta-alaa on vain noin 316 neliökilometriä. Maltan saaret lukeutuvat alueisiin, joilla on eniten historiallisia ja kulttuuriperinnön kannalta tärkeitä kohteita neliökilometriä kohti koko maailmassa. Aika vaikuttavaa.

Malta blog eng pic1

Vuonna 2006 pääsiäinen osui keskelle huhtikuuta. Meillä oli onni matkassa. Päivälämpötilat olivat matkamme aikana parhaimmillaan jopa 25°. Illalla keli viileni hieman, mutta se oli vain mukavaa lämpimän päivän jälkeen.

Vuokrasimme auton Maggiorelta (toiselta nimeltään National).  Autot ovat hyvät, luotettavat, usein jopa aivan uudet, ja hintalaatusuhde on erinomainen.

Maltan saari ei ole kilometreillä pilattu. Pääsaari on vain 27 kilometriä pitkä. Matkaa lentokentältä saaren pohjoisrannalle hotellillemme oli noin 21 kilometriä. Jos haluat ajaa parhaita teitä, ajat ensin länteen ja L-Imdinan kohdalla käännyt pohjoiseen. Voit toki ajaa pikkuteitä Vallettasta suoraan pohjoiseen, säästäen 3 kilometrin matkan. Ajallisesti tämä on pidempi reitti.

Maltan kaupungit ja automäärä

Maltalla ajetaan kapeita ja hitaita teitä pitkin. Ja saarella on vasemmanpuoleinen liikenne. Siinäpä olikin miehelleni opettelemista, ja minulle myöhemmin, miten tottua ajamaan vasemmalla puolella. Tässä vaiheessa neuvon, että valitse automaattivaihteinen auto maissa, joissa on vasemmanpuoleinen liikenne.

Katukyltti


MELLIEHA BAY

Laskeuduimme Maltan lentokentälle illansuussa. Ajaessamme hotellille saaren pohjois-osaan, aurinko alkoi laskea. Näky oli fantastinen, kun lähestyimme Melliehan kukkulalta Mellieha Bay -lahtea. Laskeuduimme lahdelle serpentiinitietä. Tien nimi on Triq Il-Marfa. Tie kaartaa Melliehan lahden kohdalla vasemmalle ja jatkuu pohjoisrannalle asti. Sieltä voit ottaa autolautan Gozolle. Melliehan lahdella on myös toinen nimi, niin kuin monilla paikoilla Maltalla on. Sen toinen nimi on Ghadira Bay.

Taivaalla väreili monet värit. Merenpinta heijasti taivaan värit. Lahti on fantastisen näköinen niin päiväsaikaan kuin auringon laskiessa. Ei ihme, että sen viereisille vihreille Melliehan kukkuloille on rakennettu paljon lomataloja. Alueen nimi on Santa Maria Estate. Hieman lähempänä hotellia sijaitsee Mellieha Heights. Myös sieltä voit vuokrata asunnon tai lomatalon.

Mellieha bay

Hotelli Riu Seabank on suuri neljän tähden hotelli. Katutasossa sijaitsevat yksi hotellin ravintoloista sekä Mariner’s Pub. Hotellin sisäpihalla on baari, kahvila ja uima-allas, sisätiloissa on pieni keilahalli lapsille, lämmitetty uima-allas, ja mikäli haluat kunnon hemmottelua, löytyy hotellista lisäksi Spa & Fitness Center. Hotellilla on lisäksi monta ravintolaa. Tosin kaikki hotellin ravintolat eivät olleet kovin laadukkaita. Yllätyin tästä.

Olin tehnyt huonevarauksen netissä. Toiveena oli merinäköala. Aina toiveet eivät toteudu. Mutta nyt ne toteutuivat yli odotuksiemme. Saimme huoneen numero 508 ylimmästä kerroksesta. Se on Riu Seabankin ainoa iso kulmahuone, jolla on oma terassi. Valtavalta terassilta on mahtavat näkymät Melliehan lahdelle.

Mellieha bay 2

Ihaillessamme maisemia, näimme vasemmalla parin kilometrin päässä olevalla kukkulalla punertavan pienen vanhan tornin. Uteliaisuus heräsi. Päätimme mennä tutkimaan sitä seuraavana päivänä.


PUNAINEN TORNI

Marfa Ridgen kukkulalla, joka ei ole korkeampi kuin muutkaan matalat kukkulat Maltalla, jököttää Punainen Torni, oikealta nimeltään St. Agathan Torni. Punainen Torni valmistui 1649. Se on neliön muotoinen. Jokaisessa kulmassa on pienempi torni, joissa on aukot tähystäjille. Ulkoseinät ovat jopa neljä metriä paksuja. Torni on pieni mutta ehdottomasti käynnin arvoinen. Se on vahtitorni kaukaisilta ajoilta, kun haluttiin viestittää tulella seuraavalle tornille ja ritarien päämajaan Vallettaan mahdollisista vihollishyökkäyksistä. Vaikka kukkula ei ole korkea, näkyy sieltä kauas.

Tornia käytettiin sotilaallisiin tarkoituksiin myös brittien hallintakautena ja torni oli miehitetty muun muassa molempien maailmansotien aikana.

Red Tower korjataan

Aika ja sää nakertavat tornia ja vuonna 1999 mittavat korjaustyöt alkoivat. Ne valmistuivat 2001. Ilman suurta teollista sponsorointitukea korjaustyö ei olisi ollut mahdollinen. Meidän käydessä tornissa, tehtiin sille vielä kevyttä rappausta ja ulkoseinien maalausta.

Kylläpä oli mahtavaa nähdä aurinkovarjoja hiekkarannalla pääsiäisenä. Maltan keli on lämmin. Vain joulu-tammikuussa on hieman viileää. Huhti-toukokuussa pärjää jo uima-asuissa.

Malta on Välimeren kaunis helmi!

Mellieha Bay Road

Kirjoita kommentti. Leave a comment.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.