Malta: historiallisia nähtävyyksiä, upea automuseo ja vanhat lentokoneet

Olemme kiinnostuneita historiasta. Maltalta löytyy historiallisia paikkoja vaikka muille jakaa, oli sitten kyse kauniista kirkoista, häkellyttävistä katedraaleista, pienistä ja suurista museoista, ikivanhoista temppeleistä, maanalaisista katakombeista, sota-ajan linnakkeista tai upeista monumenteista.

Maltalla on historiaa 7000 vuoden edestä.

Meidän suosikit ovat Citadella ja siellä sijaitseva suuri katedraali Gozon saarella, klassisten autojen valtava yksityinen kokoelma (museo) Qawran kaupungissa ja Maltan pieni ilmailumuseo Ta’Qalissa.

aviation museum_7

Malta Aviation Museum on upea paikka, eritoten jos pidät vanhoista lentokoneista ja jeepeistä. Tässä museossa on nähtävillä muun muassa Spitfire ja Hurricane lentokoneet. Ne ovat pitkään olleet suosikkejani. Olipa mahtavaa saada nähdä ne, koskettaa niitä sekä ottaa muistoksi valokuvia.

aviation museum_airplane

Museo sijaitsee Ta’Qalin kaupungissa, keskellä saarta.  Pääset sinne helposti niin autolla kuin julkisilla. Mukava Anthony Spiteri hoitaa pientä museota ja myös opastaa pyydettäessä.

aviation museum_2

Museon lentokoneita ja autoja ovat muun muassa Wright Flyer, de Havilland Tiger Moth, Fairey Swordfish, Douglas C-47 (DC-3), Beech 18 (Expeditor) sekä Willies Jeep, Fiat 500A Topolino ja Standard Van 14.  Tekniikasta pitävät ihmiset riemuitsevat myös nähdessään vanhat lentokonemoottorit, moottorin osat, elektroniikkalaitteet ja pienoismallit. Mieheni olisi voinut viettää koko päivän tässä museossa.

aviation museum_5

Näimme hotellin miniesitteitä selatessamme, että saarellahan sijaitsee upea helmi; Malta Classic Car Collection. Suuntasimme oitis Il-Qawran kaupunkiin. Museon omistaa yksityishenkilö, Carol Galea, jonka intohimo on pelastaa 1940-70 -luvun klassikko- ja urheiluautoja. Autot ovat harvinaisuuksia ja ovat entisöityjä täydelliseen kuntoon.

Vahattu pinta kiiltää kuin peili. Jos pidät vanhoista loisteliaista autoista, käy täällä. Missään muualla et pääse näkemään kerralla näin monta entisöityä, kaunista klassikkoautoa, urheiluautoista puhumattakaan.

Malta car collection_1

car museum_1

Muutamia esimerkkejä: 1972 vuoden Fiat 500F, 1955 vuoden Jaguar C Type, 1961 vuoden MGA MK2 Roadster 1600cc, 1971 vuoden Ford Capri Saloon, 1950-luvun Alfa Romeo sekä Austin Healey. Näytillä oli myös monta eriväristä ja -mallista Miniä.

Old BMW

Carol Galean kiinnostus autoihin ja automaailmaan alkoi jo varhain. Hän sanoo kiinnostuksen olevan syvällä hänen DNA:ssaan. Autojen äänet ovat hänelle kuin musiikki monelle muulle. Ennen autojen keräilyä, Carol Galea ehti myös ajaa kilpaa. Tänä päivänä Carol auttaa muita autointoilijoita löytämään autoja kokoelmiinsa. Tämä onnistuu klassisten autojen huutokaupoissa. Jos haluat tavata Carolin, on se mahdollista. Hän on usein itse paikalla museossa. Valitettavasti meidän käynnin aikana hän oli ulkomailla.

Malta car collection_2

Tarjolla on myös pienoismalleja, vanhoja kameroita, jukebokseja ja puhelimia sekä autoihin liittyviä muistoesineitä. Lisätietoja saat tästä.

malta cars

Suosittelen myös käymään arkeologisessa museossa Vallettan kaupungissa, Fort St. Elmon sotamuseossa, Rooman antiikin museossa Rabatissa, keskiaikaisen Mdinan kaupungin katedraalissa sekä Paolassa UNESCOn maiilmanperintökohteessa Hal Saflienin hypogeumissa. Hypogeum on puoliksi maanalainen pyhäkkö ajalta suunnilleen 2500 eaa. Se on ollut aluksi jonkinlainen jumalten palvontapaikka, mutta muuttui vähitellen kuolleiden viimeiseksi leposijaksi. Hypogeum koostuu kiveen veistetyistä halleista, kammioista ja käytävistä. Alue on melkein 500 neliömetrin kokoinen.  Hal Saflienin hypogeum on maailman ainoa esihistorialliselta ajalta periytyvä temppeli.

sunset malta
Auringonlaskun aikaan on mukava istua parvekkeella, kylmää olutta tai viiniä maistellen, raikkaasta tuulenvireestä nauttien, muistellen päivän mahtavia nähtävyyksiä ja ihaillen edessään näkyvää kaunista maisemaa.

Kirjoita kommentti. Leave a comment.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.