Malta: Ramla Bay ja Gozo

PALUU MALTALLE

Tervetuloa Maltalle

Koska ensimmäinen vierailumme Maltalla oli niin hauska ja täynnä hyviä kokemuksia, päätimme matkata sinne uudestaan. Tutkimme Maltan hotellitarjontaa eri alueilla. Päädyimme taas saaren pohjoisosaan, jossa parhaat hiekkarannat sijaitsevat. Saaren rannathan ovat suurimmaksi osaksi kallioista. Valitsimme tällä kertaa Ramla Bay lahden.

RAMLA BAY

view from hotel room

Ennen hotellin valintaa, selasimme netissä asiakasarviointeja. Kun yhdestä hotellista kävi ilmi, että siellä oli ollut edellisenä vuonna kirppuongelma, poistimme sen listaltamme. Kahdesta jäljelle jäävästä vaihtoehdosta vain toisella hotellilla oli oma hiekkaranta.

Ramla bay beach_1

Ramla bay beach_2

Valitsimme Ramla Bay hotellin, joka sijaitsee keskellä saaren pohjoista rantaa, pienen ja kauniin lahden vieressä. Hiekkaranta hotellin vieressä oli pienehkö mutta mukava. Löysimme aina vapaat aurinkotuolit.

Vesi pienessä lahdessa oli kirkasta ja ihanan viileää. Kesän kuumina päivinä viileä uimareissu kruunaa auringonottohetket. Lahden rannalla oli mahdollisuus vuokrata muun muassa Jet Ski:t. Hinnat olivat kuitenkin budjettiimme nähden aika korkeat. Joten tyydyimme katselemaan niitä, jotka huristivat menemään vesijeteillä viidentoista minuutin adrenaliinia nostattavat ajelut lahden ulkopuolella. Jotkut kokeilivat myös kanootilla melomista, purjelautailua tai vuokrasivat oman pienen moottoriveneen.

Vietimme monet iltapäivät tällä rannalla, rentoutuen kevään kiireistä, unohtaen täysin Suomen talven kylmyyden. Maltalla on kesäkuun alussa lämmin.

38 astetta Maltalla
MALTANRISTI

Mieheni osti minulle kauniin korun Maltalla. Siinä on maltanristi. Se on yksi tyylikkäimpiä muotoiluja mitä olen koruissa nähnyt. Maltanristiä kutsutaan myös Amalfin ristiksi, sen oltua 1000-luvulla Etelä-Italiassa sijaitsevan Amalfin valtion tunnus. Risti symboloi Maltan ritareita ja johanniitan ritarikuntaa. Ristillä on kahdeksan kärkeä, mutta muoto on nelikärkinen. Jokaisen kärjen ulkoreuna on V:n muotoinen.

Ristin kahdeksan kärkeä edustavat Maltan ritarien kahdeksaa rohkeuden piirrettä: uskollisuus, uskonnolle omistautuminen, anteliaisuus, rohkeus, kunnia ja kunnioitus, kuoleman halveksunta, köyhien ja sairaiden auttaminen sekä kirkon kunnioittaminen.

maltese cross red

Kuparikolikoissa, joissa on vuoden 1567 vuosileima, on maltanristin kuva. Uudemmissakin kolikoissa, yhden ja kahden euron kolikoissa vuodelta 2008, nähdään myös maltanristi. Maltanristi näkyy nykyään maailmanlaajuisesti, eri tavoin – Australian Queenslandin lipussa, Ranskan protestanttien Hugenottien ristissä, Saksan ambulansseissa (protestanttien ja katolilaisten) sekä Alankomaiden Ermelon ja Montfoortin kaupunkien lipuissa.


GOZO JA CITADELLA

Myöhään illalla istuimme hotellihuoneemme mukavalla parvekkeella ihaillen auringonlaskua. Keltaiset, punertavat, oranssit ja liilat värit hohtivat niin taivaalla kuin veden pinnalla. Pimeän tultua Gozon saaren valot loistivat horisontissa. Muistimme kuinka kiehtova saari Gozo on. Päätimme mennä sinne uudestaan.

Gozon historia alkaa noin 5000 eKr. kun sisilialaiset maanviljelijät matkasivat meren yli ja asuttivat saaren.

Gozo on hieman vihreämpi kuin pääsaari Malta. Saarella on uskomaton määrä kirkkoja (yli 40). Kokoa saarella on vain 67 km². Xewkijan kirkko on valtava. Sinne mahtuu melkein 3 000 ihmistä.

View from Citadella

Citadella, korkeiden muurien ympäröimä kaupunginosa, sijaitsee saaren pääkaupungissa Victoriassa. Kaupungin vanha nimi Rabat on edelleen maltalaisten käytössä. Citadellassa on upea barokkityylinen Gozon katedraali, erilaisia museoita sekä 1500-luvulla rakennettu vankila. Katedraalin on suunnitellut maltalainen Lorenzo Gafà, joka tunnetaan myös Mdinan katedraalin arkkitehtina.

Victoria cathedral Citadella

Kiivettyämme pieniä kujia ylös kukkulalle, pääsimme sisään Citadellaan. Tutustuimme katedraaliin, joka on myös sisältä mykistävän upea. Kiipesimme sen jälkeen pitkiä portaita pitkin ylös linnakkeen muureille. Linnake on korkealla ja näkymät sieltä ovat huikeat. Edessämme näkyi kaupunki ja maaseudun viljelysmaat.

Gozo citadella maisemat

The top of Citadella

Muurit kohoavat toistakymmentä metriä joka suunnassa ja suuret tykit muistuttavat monista sodista, joita saarella on käyty.

citadellan tykit

Windy day at the Citadella

Citadella kierroksen jälkeen oli mukava kävellä alas Victorian keskustaan, Pjazza Indipendenzalle (maltalaisille it-Tokk) ja istahtaa toriaukion kahvilan varjoisalle terassille. Kuuma aurinko oli aamusta asti porottanut kirkkaalta taivaalta ja iho oli jo ehtinyt punertua.

Aukiolla on monia kahviloita ja myyntikojuja. Tarjolla on vaikka mitä, niinkuin toreilla yleensäkin: paitoja, sortseja, mekkoja, laukkuja, lompakoita, kenkiä, koruja jne.

Gozo Victoria

Gozolle pääsee helposti. Lauttoja kulkee hyvään tahtiin. Alle puolen tunnin matka kustantaa päivällä vain neljä euroa. Jos matkaat autolla, maksat noin viisitoista euroa.

Ferry ride to Gozo

Lauttayhtiöt vievät sinut myös Cominon pikkuruiselle saarella, jos haluat nähdä ja kokea kuuluisan Blue Lagoon lahden. Saari oli keskiajalla merirosvojen piilopaikka. Vesi on uskomattoman kirkasta ja hiekkapohja häikäisevän valkoista. Voit ottaa aurinkoa, uida tai seikkailla kallioluolissa.

Blue lagoon

Niin sukeltajat, snorklaajat kuin veneillä saapuvat turistit täyttävät sesonkiaikaan saaren, joten jos haluat tutustua siihen rauhassa, kannattaa matkustaa huhtikuussa tai loka-marraskuussa.

Malta on upea ja mahtava saari ja maa. Ihmiset ovat mukavia ja avoimia. Ruoka on hyvää ja monipuolista. Aurinkoinen ja lämmin sää hellii ympäri vuoden. Kesällä saarella on kuuma. Talvella öisin tosin voi olla vain pari astetta, päivälämpötilan noustessa kymmeneen. Kylmä kausi ei kuitenkaan kestä pitkään. Kulttuuri on rikasta ja historian havina tuntuu ympärilläsi missä vain kuljet.

old car gozo

Merħba min Malta.

Kirjoita kommentti. Leave a comment.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.