Portugal: Sintra, vinho verde ja portviini

SINTRA

Ennen matkustamista Portugaliin, olin kuullut ja lukenut Sintran upeasta kaupungista. Elokuvissa kaupunkia on hyödynnetty mahtavana kuvauspaikkana. Sintra kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kaupunki sijaitsee noin 30 kilometriä Lissabonista luoteeseen. Hotelliltamme matkaa oli alle 10 kilometriä.

ps. klikkaa kuvia nähdäksesi ne suurempina
Sintra_2

Sintran kaduilla

Monet turistit matkaavat Sintraan muun muassa Pena Palacen (vuorenhuipulla sijaitseva upea palatsi), Castelo dos Mourosin (maurien rakentama linnoitus 800-luvulta) tai Sintra-Cascaisin luonnonpuiston vuoksi. Jotkut sanovat Sintran olevan maan romanttisin paikka. Upea helmi. Myös Palacio Nacional di Sintra (savupiippupalatsi) on hyvin suosittu nähtävyys. Kartionmuotoiset savupiiput ovat yksi sen erikoisuuksista. Päätimme mennä tutustumaan palatsiin.

Nacional palace Sintra_Portugal

Nacional palace Sintra_the roof

Mieleen painuvin huone oli keittiö. Se oli valtava. Seinät olivat edelleen tummat kaikesta ruoanlaiton savusta ja höyrystä. Voi vain kuvitella minkälaista työskentely siellä on ollut. Kuumaa, hikistä ja rankkaa.

Palacio Nacional di Sintra_keittiö
Palacio Nacional di Sintra_keittiö

Sintralla on värikäs historia. Ja Sintra itsessään on värikäs kaupunki.

 

Monet kutsuvat sitä satulinnojen kaupungiksi. Talot nousevat vihreitä kukkuloita seuraten aikamoisiin korkeuksiin. Talojen värit vaihtelevat roosasta keltaiseen, sinisestä ruskeaan ja vihreästä valkoiseen.

Sintran kaupunki Portugal
Sintran kaupunki Portugal

 

Linnojen tavoin talot huokuvat ajan patinaa ruosteellaan ja hilseilevällä maalillaan. Kaikessa vallitsee kuitenkin harmonia. Kaupunkia voi luonnehtia rauhalliseksi. Vaikka siellä pyörii turisti jos toinen.

Sintra

Sintra oli alun perin maurilainen kaupunki. Portugalin kuningas Alfonso I valtasi kaupungin vuonna 1147. Tämän jälkeen monet aristokraatit ja kuninkaat hoveineen ovat viettäneet kesänsä Sintrassa. Elämä palatsissa oli mielekästä. Leuto vuoristokeli viihdytti enemmän kuin kuuma kesähelle Lissabonissa. Äveriäs väki rakennutti upeita taloja Sintraan, eikä puutarhoistakaan ollut pulaa. Vapaa-aika kului tarinan mukaan bridgen parissa ja läheisellä merenrannalla sijaitsevalla hiekkarannalla oleskeluun. Samaisella rannalla, jolla me  loikoilimme 800 vuotta myöhemmin.

VINHO VERDE

Lähellä Praia Grandea ja hotelliamme oli pieni alle 8000 asukkaan Colaresin kaupunki. Ajoimme sen läpi usein matkalla milloin minnekin. Mieleeni jäi viinitilojen pienet mainokset ja viinitarhojen kyltit.

Tilatessamme päivällistä, meille ehdotettiin usein vinho verdeä, kun pyysin paikallista valkoviiniä. Vinho verde tarkoittaa vihreää viiniä. Sitä tuotetaan Lounais-Portugalissa. Viini on nuorta, vähän kuohuvaa sekä kevyttä. Ja erittäin edullista. Yksi pullo maksoi alle neljä euroa, jopa ravintolassa.


PORTVIINI

Sintrassa oli Tax Free -kyltillä varustettu portviinikauppa. Portviiniä en ollut maistanut, joten päätös kokeilla sitä oli helppo tehdä. Minkä helmen olimmekaan jättäneet kokeilematta.

Portviinikauppa oli pieni ja täynnä uusia ja vanhoja pulloja. Sisustus oli tumma ja vanhanaikainen. Pullojen hinnat vaihtelivat kymmenestä eurosta pariin tuhanteen euroon. Tämä yllätti minut. Kauppiaan vapauduttua amerikkalaisturistien parista, saapui hän luoksemme ja kysyi jos maistiaiset olisivat paikallaan.

Saimme maistaa erilaisia portviinejä samalla kuunnellen kiehtovia tarinoita niiden alkuperästä ja tuotantotavasta. Ihastuin portviiniin. Se tehdään korkealaatuisista Douron alueen paikallisrypälelajikkeesta. Portviini sai nimensä Porton kaupungin mukaan. Nykyisen muotoiseksi väkevöidyksi makeaksi viiniksi portviini kehittyi 1700- ja 1800-luvuilla. Väkevöity portviini kehitettiin, kun viiniin piti saada parempi säilyvyys pitkien merimatkojen ajaksi.

portviini

Ostimme pari kolmenkymmenen euron hintaista kymmenen vuotta vanhaa portviiniä. Ovat muuten parhaat maistamamme portviinit. Olemme tuon matkan jälkeen ostaneet erilaisia kahdenkymmenen – neljänkymmenen euron hintaisia portviinejä Suomessa, Ruby Style, Reserve, Late Bottled Vintage, Tawny Style ja White Port -tyyppisiä, mutta mikään ei vielä ole ollut niin hyvää kuin Sintrasta hankkimamme portviinit. Tai onko kyseessä harha? Portugalin matka oli niin mukava, että hyvät muistot ehkä maistuivat jopa sieltä ostetuissa juomissa.

ps. Hiekkarantojen lisäksi löydät helposti ihania kalliorantoja, joita kannattaa tutkia veneestä käsin.

Portugal kallioranta_2

Portugalin kallioranta

Yksi kommentti artikkeliin ”Portugal: Sintra, vinho verde ja portviini

Kirjoita kommentti. Leave a comment.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.