Italia: Priverno-Fossanova, Rooma ja Villa Borghese

FOCACCIAN JA ESPRESSON PAULOISSA

Focaccia on suosikkileipämme Italiassa. Se on litteä, uunissa paistettu leipä, jossa usein on niin oliiviöljyä kuin yrttejä. Esimerkiksi rosmariinia käytetään focaccian maustamiseen. Laitoimme focaccialeipää, maukkaita tomaatteja, oliiviöljyä ja prosciuttokinkkua lautaselle – aamiainen oli siinä. Toki mukaan piti vielä lisätä pala juustoa… mieluiten mozzarellaa. Ja sitten, tottakai, nautitaan kuuma tupla-espresso.

Focaccia
TORSTAITORI SABAUDIASSA

Lomalla koetut erikoisuudet ovat hauskoja. Yksi tällainen kokemus oli Torstaitori Sabaudiassa, Corso Vittorio Emanuele II:n kulmassa. Torstaiaamuna avataan mahtava pieni tori, jossa sekoittuvat tuoreen kalan, monenlaisen lihan, herkullisten juustojen, tuoreen leivän, housujen, mekkojen, vöiden, kenkien ja kaiken maailman pientavaran myyntikojut. Tällaista en ole nähnyt Suomessa, joten nautin kokemuksesta täysin.

torikala

Koska vietimme kaksi viikkoa Sabaudiassa, oli meillä mahdollisuus käydä torilla kahtena torstaina. Tunnelma, ihmiset ja tuoksut olivat mahtava lisä tavaravalikoimalle, jota myytiin edulliseen hintaan. Toriseikkailun jälkeen oli mukava istahtaa läheiseen kahvilaan, Caffetteria Al Corsoon.


PRIVERNO-FOSSANOVA

Ostimme junaliput Roomaan Sabaudian turistitoimistosta. Yllätyin lippujen edullisuudesta. Kymmenellä eurolla matkaat tunnin päähän Roomaan ja vielä takaisinkin.

Privernon kaupunki sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Sabaudiasta. Oli mielenkiintoistaajella sisämaahan ja nähdä Italian maaseutua. Se eroaa rantakaupungeista muun muassa vihreillä niityillään, viljelysalueillaan, ränsistyneemmillä taloillaan sekä nostalgisilla kahviloillaan. Vaihtelu on virkistävää.

Italia maaseutu
Kävimme juna-asemalla tarkistamassa seuraavan päivän lähdöt, ettei vaan yllätyksiä sattuisi. Jokainen juna ei pysähdy pienellä Priverno-Fossanovan asemalla.

Priverno F junaasema_3

Tepastelimme vanhan juna-aseman parkkipaikalla. Taivas oli sininen, auringonpaiste loistava ja päivä mitä mukavin. Otimme valokuvia. Itse asemarakennus on vanha ja tyylikäs. Idässä kohosivat vuoret, jotka usein olivat sumun peitossa tai ukkosmyrskyn armoilla.

Priverno F junaasema_2


PÄIVÄ ROOMASSA

Meitä oli varoitettu, että junat ovat Italiassa usein myöhässä, milloin mistäkin syystä. Nyt juna saapui ajallaan. Saimme viimeiset vierekkäiset paikat. Juna tuli kauempaa ja oli ehtinyt täyttyä. 90 kilometrin matka Roomaan meni sutjakkaasti maisemia ihaillen. Toisella puolella näkyi vuoria, toisella niittyjä tai pieniä kyliä. Myös kanssamatkustajia oli hauska tutkailla. Italiassa pukeudutaan värikkäästi, muodikkaasti, persoonallisesti ja/tai tyylikkäästi. Kenkiä on muun muassa hauska katsella. Naisilla on usein korkokengät. Koron korkeus on huima. Onkohan italialaisilla jokin salainen resepti korkokengillä kävelyyn?

italian high heels

Miehillä on valikoimaa kävelykengistä urheilutossuihin. Niin myös Suomessa. Mutta enpä ole nähnyt kuin italialaisessa junassa kullanhohtoiset urheilutossut puvun kera. Mielenkiintoista ja rohkeaa. Che bella moda!

Italian juna


TARINOIVA TAKSIKUSKI

Saavuttuamme Rooman juna-asemalle, suuntasimme taksiasemalle. Heti pääovien ulkopuolella on valtava taksialue. Sanon alue, koska takseja on rivissä JA jonossa. Asiakasjono vaikutti erikoiselta, emmekä tienneet tarkalleen missä jono päättyi. Ystävällisyys yllätti meidät. Sanotaan, että roomalaiset ovat tympeitä. Eivät muuten ole. Taksijonossa pukumiehet opastivat jonoon ja neuvoivat lisäksi milloin ponkaista ja mihin taksiin, koska vauhti aamuisessa taksijonossa oli aikamoinen. Olimme päättäneet mieheni syntymäpäivän ja mukavuuden vuoksi matkata taksilla. Oli kuuma kesäpäivä ja ahtautuminen bussiin tai hikiseen metroon ei meitä houkutellut.

Rooman junaaseman vieressä

Koimme jälleen hyvän yllätyksen. Pyysimme taksia ajamaan meidät Colosseumin luo. Colosseum on varmasti monille tuttu. Se on antiikin Rooman suurin amfiteatteri, joka on Rooman symboli ja parhaita esimerkkejä roomalaisesta arkkitehtuurista.

Colosseum on Rooman suosituimpia nähtävyyksiä ja katolisen kirkon julistama pyhä paikka vuodesta 1749 lähtien.

Colosseum kadulta päin

Taksikuskimme ajoi reipasta vauhtia ja kertoi samalla tarinoita ympäristöstä ja historiasta. Onko Roomassa vain ystävällisiä ihmisiä? Kuski tiesi melkein jokaisesta talosta tai rauniosta jotain kerrottavaa.

Palazzo di Venezia ja Altare della Patria (tunnetaan myös nimellä Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II) sijaitsevat Piazza Venezialla, joka on suuri liikenneympyrä.

Vittorio Emanuele II

Palazzo di V

Pääsimme perille Colosseumille kymmenessä minuutissa ruuhkasta huolimatta. Taksimatka maksoi alle 10 euroa. Uskomattoman edullista ja mukavaa. Kiersimme Colosseumia ihaillen sitä ulkoapäin ja istuimme läheisillä kukkuloilla monen muun turistin kanssa napsien valokuvia. Emme menneet sisälle asti. Turisteja oli valtavasti. Ryhmiä kerättiin kasaan opastusretkeä varten ja turistibongarit yrittivät myydä kalliita lippuja ryhmiin. Ryhmät liikkuivat retkellä tuskallisen hitaasti. Kierros olisi vienyt kaksi tuntia emmekä olleet sellaisesta kiinnostuneita tällä kertaa.

Colosseum puskan takaa
Menimme mieluummin espressolle lähikahvilaan. Paikka oli oiva – vastapäätä Colosseumia. Siinä oli hauska istua ja katsella vanhaa historiallista rauniota ja mieletöntä turistivirtaa. Espresso  oli yllättävän kallis. Maksoimme siitä melkein viisi euroa. Sabaudian kahvilassa espresso maksaa vähän päälle euron. When in Rome…

Piazza Venezia Rooma


VILLA BORGHESE

Olimme molemmat valinneet yhden nähtävyyden, jonka halusimme nähdä tällä kertaa Roomassa. Minun valinta oli Villa Borghesen puisto. Se on valtava, vehreä puisto, jossa sijaitsee patsaita, suihkulähteitä, kahviloita sekä museoita. Puisto on Rooman toiseksi suurin. Puut ovat korkeita ja tuuheita. Pensaita on runsaasti. Puistosta pidetään hyvää huolta.

Villa B_2

Kävelimme puiston teitä pitkin nauttien liikenteen metelin kaikkoamisesta. Puistossa on hiljaista ja erittäin kaunista. Piipahdimme myös Galleria Borghesen luona. Olemme molemmat taiteen ystäviä. Galleria sijaitsee Villa Borghesessa, jota ympäröi fantastinen puutarha. Galleriassa on monenlaista taidetta maalauksista veistoksiin ja antiikkiesineisiin. Borghesen kokoelma sai alkunsa kardinaali Scipione Borghesen (Paavi Paavali V:n veljenpoika) keräilyinnostuksesta 1600-luvulla.

Villa B

Villa Borghese on upea rakennus. Toisessa kerroksessa sijaitsee valtava terassi, jonne on pystytetty patsaita, joita myös näkyi rakennuksen katolla ja ulkopuolella. Kyllä arkkitehdit ja taitelijat osaavat sitten tehdä kaunista jälkeä.

Villa B_1

Löysimme puiston toisesta päädystä mukavan kahvilan. Ostimme mitä mahtavimmat  italialaiset leivät, joissa oli tomaattia, prosciuttoa, mozzarellaa ja rucolaa. Leipä meni  tuulensuojaan tuoremehulla ja espressolla. Suuret päivänvarjot suojasivat asiakkaita  auringon paahteelta.


ILLAN TULLEN HYVÄSTELEMME ROOMAN

Viihtyisän päivän jälkeen, kävelimme Via Venetoa pitkin juna-asemalle päin. Ihailin  roomalaisia vaatekauppoja, joiden tarjonta on värikäs ja runsas. Hinnat eivät ole ihan  halvimmasta päästä, joten ota luottokortti mukaan. Myös kaupungin arkkitehtuuria  voisi katsella koko päivän. Roomassa voisi viettää vaikka kuinka monta päivää.  Matkasimme 90 kilometriä junalla etelään ja jäimme pois tutulla Priverno-Fossanova  asemalla.

Ajelimme hissukseen talollemme ja avasimme viinipullon.

valkoviini
Kylläpä oli mukava istahtaa takapihalle kylmän valkoviinin kanssa, pastan ja tuoksuvan kastikkeen poreillessa hellalla. Juttelimme kaikesta mitä olimme Roomassa kokeneet ja nähneet. Päivä oli ollut mahtava. Pihalla pomppi yksi uusista tuttavistamme. Mustarastas etsi syötävää. Se ei ollut meistä moksiskaan vaikka sillä oli pesä aivan lähellä.

mustarastas


LA VITA È MERAVIGLIOSA

Sabaudia beach in the evening

Yksi kommentti artikkeliin ”Italia: Priverno-Fossanova, Rooma ja Villa Borghese

Kirjoita kommentti. Leave a comment.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.