Italia: Ardea, Anzio ja Nettuno

JOSSAIN ANZION LÄHELLÄ

Ollessamme vuonna 2010 Italiassa, Sabaudiassa, ajoimme 90 kilometriä Italian läntistä rantaa pitkin lomataloltamme Fiumicinon kansainväliselle lentokentälle. Näimme useita pieniä ja värikkäitä kyliä ja kaupunkeja.

Anzio city and beach

Pari kaupunkia, jotka jäivät mieleemme, olivat Anzio ja Nettuno. Nettunon ranta pn pitkä.

Nettunon ranta

Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet nousivat maihin Anzion lähettyvillä.

Anzio maihinnousu

Tästä seurasi kuuluisa ”Battle of Anzio”.

WW2

Päätimme etsiä lomataloa Anzion läheltä. Sen verran kaunis ja mieleenpainuva oli Anzio ympäristöineen. Samoin Nettuno, joka tarjoaa niin rantaelämää kuin kaunista maaseutua paikallisille sekä turisteille. Nettuno Baseball Club on Italian tärkeimpiä pesäpallojoukkueita. NBC on voittanut Italian kansalliset pesäpallokisat useaan otteeseen. Pesäpallo rantautui Nettunoon liittoutuneiden noustessa maihin 2. maailmansodan yhteydessä.

Nettuno beachLähetin tiedusteluja noin kymmenelle lomatalonvuokraajalle. Muutama talo oli jo vuokrattu, muutama ei ollut ihan sitä mitä mainostettiin. Yksi talon vuokraaja, Ardean kaupungista, kiven heiton päässä Anziosta pohjoiseen, vastasi heidän talonsa olevan juuri mitä etsimme.

Talo oli aivan liian iso meille, mutta koska se muuten oli toiveemme mukainen ja erittäin edullinen kokoonsa nähden, päätimme valita tämän talon. Ardea sijaitsee noin 15 kilometriä Anziosta pohjoiseen, 32 kilometriä Fiumicinon kansainväliseltä lentokentältä etelään ja vain viitisen kilometriä merenrannalta.

Kartta Rooma_Ardea_SabaudiaLomatalomme oli vanha, haalistuneen punainen ja valtava kaksikerroksinen kivitalo. Talon yläkerrassa oli toisella puolella oli 20 metriä leveä terassi ja toisella puolella oli hieman pienempi terassi. Istuimme iltaisin molemmilla terasseilla. Toiselta näki paremmin tähtiä, toiselta taas  koko tienoon, talon sijaitessa jälleen pienellä kukkulalla.

Talo altaalta päin :
Ardea talo on valtava

Talo etupihan puolelta:

ardea talo on kaunis

Ihailimme talon ympärillä kasvavia kymmeniä eri puita, pensaita, kukkia ja kasveja. Niin värikästä ja kaunista. Kaktukset olivat kymmenen senttiä korkeita sekä pari metriä korkeita. Sypressit nousivat yli kahdeksan metrin korkeuteen. Laskin, että kokonaisuudessaan puita, pensaita ja kasveja oli yli sata.

Ardeatalon pihan kaunis puska

Alfa Romeomme ArdeassaPiha oli valtava. Kävelimme tutkimassa sitä ja yritimme tunnistaa kasvilajeja. Korkea kasvusto suojasi pihaa hyvin lähitalojen asukkaiden katseilta. Kasvimuurit ovat aina hauskempia kuin kivimuurit ja -aidat. Kasvustossa oli pieniä aukkoja, joista näki ympärillä siintävät pellot ja matalat kukkulat.

ardea view towards the north

Altaan vieressä oli suuri ruokapöytä tuoleineen ja katos chileineen. Mieheni on heikkona chiliin. Talon omistajan mainittua , että chiliä saa syödä, ei mennyt montaakaan minuuttia kokeiluun.

saako näitä syödä

Takapihalla oli suuri uima-allas, aurinkotuoleja, iso katettu terassi pöytineen ja tuoleineen (jonne oli ihana mennä varjoon kun iltapäivän kuumuus pisti pään pyörimään) sekä vanha puugrilli (jos kaipaa jännitystä elämään). Kuumalla kesähelteellä, ruohon rapistessa sandaalien alla, emme kokeilleet suurilla puupölkyillä ja metrin pitkillä risukasoilla lämmitettävää italialaista grilliä.

italialainen grilliToisin oli huiman uima-altaan kanssa. Siellä polskuttelimme aamusta iltaan. Vesi oli viileää, altaan pituus mahdollisti uimisen ja kelluessani kirkkaan auringon alla, olivat kaikki arjen huolet pyyhkäisty pois.

ihana uimaallas ardeassa


HISTORIALLINEN ARDEA

Ardea on vanha kaupunki. Sen valtasi Lucius Tarquinius Superbus, joka oli etruskilainen Rooman kuudes kuningas. Tämä tapahtui noin 500 vuotta eKr.

Moni muukin on vallannut Ardean vuosien varrella. Monet paavit ovat viihtyneet kaupungissa. Gelasius asui Ardean linnassa 1118 ja Martin V tuli paikalle 1419. Hän antoi linnan ystävilleen, Colonnan perheelle. Perhe myi linnan 1564 Cesarinille.

Ardean nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa kaupungin muurit ja arkeologiset kaivaukset, joissa on löydetty neljä temppeliä.

Santa Marinan vanha kirkko rakennettiin vuonna 1191. Hankkeen takana oli Cencio Savelli, myöhemmin tunnettu nimellä Paavi Honorius II. Kirkko täytettiin freskoilla.


CINQUECENTO

Yksi Italian hienoimmista autoista on varmasti Ferrari. Mutta on Italiassa tehty myös muita mahtavia autoja. Yksi näistä on kuuluisa Fiat 500, eli Fiat Cinquecento.

fiat 500_2

Fiat Cinquecento (Type 170) on kaikkien kaupunkiautojen äiti. Pieni ja ketterä. Sekä kaunis. Kun on tällaisen nähnyt, ei voi kuin huokailla ja hymyillä. Olemme nähneet monta Cinquecentoa Italian matkoillamme.

Cinquecento pihalla

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Italia: Ardea, Anzio ja Nettuno

Kirjoita kommentti. Leave a comment.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.