Jordanian matka häämöttää

Miksi Jordaniaan?

Olemme matkustelleet Välimeren alueella yli kymmenen vuoden ajan. Välimeren maihin ei kyllästy koskaan, mutta talvisin alueella on hieman viileä keli.

Koska pidämme auringosta, lämmöstä ja merestä, ehdotin yhtenä talvena matkaa Egyptin arabitasavaltaan. Olen aina haaveillut Egyptistä, miettinyt onko se yhtä mysteerinen maa kuin historian kirjat kertovat. Tuhannen ja yhden yön tarinat on arabialainen satukokoelma, johon suurin osa on törmännyt. Lapsena se vei minut lentävällä matolla mielikuvitusmaahan, jossa tuoksui suitsukkeelle ja ympärillä tapahtui vain maagisia asioita.

Egypti kamelimies

Egypti on arabiaksi Misr (Egyptin arabiaksi Masr). Arabian kieli on niin kiehtova, että viiden vuoden matkailun jälkeen päätimme yrittää oppia kielen alkeet. Puhun suomea, ruotsia ja englantia hyvin. Ranskaa ja italiaa osaan hieman. Arabian alkeiden oppiminen on ollut vaikeaa. Tsemppaamme kuitenkin mieheni kanssa ja harjoittelemme sanan tai lauseen joka päivä.

Wikipedia kertoo, että Arabia (عربية) on maailman viidenneksi tai kuudenneksi puhutuin kieli. Varsinaisesti arabialla tarkoitetaan tavallisesti niin kutsuttua standardiarabiaa eli klassista arabiaa eli koraaninarabiaa. Eri maissa käytetty puhekieli poikkeaa standardista usein huomattavastikin, mutta koska arabia on islamin pyhä kieli, suuri osa muslimeista ymmärtää ainakin jonkin verran standardiarabiaa.

Pohdin nyt mahdammeko puhua minkä alueen arabiaa ja mahdammeko ääntää sanat oikein. Tästä tulee vielä hauskaa! Kaifa haaluka? Bi-khair, shukran.

Pyramidi kuva

Egyptin historia ulottuu todella kauas. Maasta tuli maailman ensimmäisiä valtioita vuoden 3000 eaa. tienoilla. Niilin laakso on rajattu idässä ja lännessä aavikkoon ja pohjoisessa Välimereen. Egyptin itäinen raja on Punainenmeri. Naapurimaat ovat koillisessa Israel ja lännessä Libya, etelässä Sudan. Nuo naapurimaat eivät meitä kiinnostaneet, mutta Punainenmeri senkin edestä.

Egyptikartta

Matkustimme tuon ensimmäisen matkan jälkeen vielä neljä kertaa Egyptiin. Ihastuimme maahan, sen ihmisiin, ruokiin sekä taivaallisiin korallirantoihin, jossa tuhannet värikkäät kalat uivat ympärilläsi. Olen Punaisenmeren lumoissa.

fish in the red sea

Egyptin Kairossa alkoi rauhaton vaihe kolmannen matkamme aikana. Valitettavasti vuonna 2013 tilanne kärjistyi 3.7.2013 armeijan kaapatessa vallan presidentti Mursilta. Egyptiläiset kärsivät ennen ja edelleen. Oppositio ja armeija taistelevat muslimiveljeskuntaa vastaan. Levottomuudet ovat jatkuneet. Ihmisiä on kuollut.

Suomen UM julkaisi elokuun lopulla tai syyskuun alussa 2013 matkustustiedotteen, jossa kehotettiin välttämään matkustamista Egyptiin. Harvat matkaavat maahan omatoimisesti. Egyptiin matkataan useimmiten matkatoimistojen valmismatkoilla. Niin mekin olimme ajatelleet. Meillä oli varaus Marsa Alamiin, Egyptin parhaaseen paikkaan.

Syyskuun puolivälissä ilmoitettiin, että kaikki matkatoimistot Suomessa peruvat Egyptin matkat koko talven ajaksi. Monissa muissa Euroopan maissa näin ei tehty. Olimme surullisia. Matkustaminen Egyptiin toisi egyptiläisille heidän kipeästi tarvitsemaansa turistivirtaa ja ansioita. Kyse ei ole ainoastaan toiveestamme nähdä aurinko kesken Suomen pimeän marraskuun ja päästä ihailemaan Punaisenmeren ihmeitä.

Pari viikkoa mietimme tilannetta. Koska Punainenmeri houkuttelee kuin viettelijän kuiskaus, tutkimme onko Suomesta mitään matkoja Punaisenmeren alueelle. Pohdin jopa omatoimimatkaa Egyptiin, mutta kolme lentoa on liikaa jopa Marsa Alamiin.

Exif_JPEG_422

Internetistä ne asiat löytyvät. Hakusanat Punainenmeri ja lomamatka riittivät. Eilat, Israel oli ensimmäinen osuma. Sinne sinut vie Aurinkomatkat ja Apollomatkat. Tutkimme Eilatia. Jostain syystä emme syttyneet Eilatiin. Tuntui, että se olisi varmaan mukava paikka, mutta ei eksoottinen ja fantastinen.

Kävin Apollomatkojen sivuilla ja löysin Jordanian Aqaban. Jordania ja historiallinen rannikkokaupunki Aqaba kolahtivat heti. Ne muistuttivat meitä Egyptistä, arabian kauniista kielestä, ystävällisistä ihmisistä, eksoottisuudesta ja upeista elämyksistä. Mitä enemmän luin Apollomatkojen sivuilta Aqaban alueesta, sen varmempi olin minne mennä ensi talvena. Mieheni innostui ehdotuksestani.

Gulf of Aqaba_Gulf of Suez
Etsimme aina kohdetta, jossa ranta on lähellä – koralliranta. Nämä kohteet ovat harvassa. Jordanian Aqaba tarjoaa rantoja, mutta ei juuri niitä mitä etsimme. Aqabasta etelään sijaitsee uusi matkakohde Tala Bay. Tala Bay tarjoaa korallirantoja. Rantaviiva on kaksi kilometriä pitkä.

Tala Bay sijaitsee aavikolla, niin kuin Egyptin Marsa Alam. Täydellistä. Ei kaupungin meteliä häiritsemässä. Upeat maisemat, hieno hotelli, korallirannat ja todennäköisesti aurinkoiset ja lämpimät kelit – siitä on täydellinen talvimatka tehty. Marraskuussa asteita on päivällä 24-29 C. Öisin tarvitaan ehkä kevyt takki, koska asteita on noin 17 C.

Tala Bayssä on myös pieni venesatama.

Tala Bay venesatama kuva

Meidän valitsema hotelli sijaitsee venesatamasta pohjoiseen aavikon reunalla. Uskon, että näkymät viereisille vuorille ovat mahtavat.

tala bay mountains
Apollomatkat ovat toimineet erinomaisesti alusta alkaen. Heillä on kolme hotellia Tala Bayn alueella. Aqaban kaupungissa niitä on pilvin pimein. Siitä vain valitsemaan oma suosikki. Me valitsimme Radisson Blu Tala Bay Resort -hotellin. Lue hotellista
tästä.

Myös hotelli on palvellut meitä erinomaisesti jo ennen matkaamme. Olemme sopineet muutamasta erikoistoiveestamme. Odotan innolla ja sukellusmaski päässä, että lento lähtisi jo. Lento Helsingistä Aqabaan kestää alle viisi tuntia. King Husseinin kansainväliseltä lentokentältä matkaamme tilausautolla hotellille. Matka ei kuulemma kestä kuin 20 minuuttia.

Radisson at Tala Bay Jordania_2


Onni onnettomuudessa

Ilman UM:n hieman hätiköityä tiedotetta, jonka vuoksi tuhannet suomalaiset joutuivat miettimään talvimatkansa uusiksi ja kymmenien tuhansien egyptiläisten vuosiansiot vähenivät, emme olisi löytäneet Jordaniaa. Ainakaan vielä. UM muutti kuukauden sisään matkustussuosittelua positiivisemmaksi, mutta matkatoimistot Suomessa olivat jo tehneet päätöksensä Egyptin suhteen. Monet lomakohteet ovat kaukana aavikolla, jossa ei ole ollut yhtään levottomuuksia tai ongelmia.


Punainenmeri

Tarinoita riittää Punaisestamerestä ja lomamatkoistamme sinne. Kirjoitan niistä pian tässä blogissa. Minulla on myös huikeita kuvia jaettavana. Aloitimme valokuvaamisen veden alla pari vuotta sitten. Löysin uuden intohimon. Valokuvaaminen veden alla ja kuvien ihaileminen jälkeen päin on fantastista! Suosittelen kokeilemaan.

Ma`a as-salāma!


Radisson Tala Bay Red Sea Diving picture_2

3 kommenttia artikkeliin ”Jordanian matka häämöttää

  1. Odotan mielenkiinnolla kokemuksianne Aqabasta. Olen mieheni kanssa lähdössä samaan paikkaan (Mina -hotelli) joulukuun alussa. Olen lukenut kaiken mitä netissä on vastaan tullut ja odotamme mielenkiinnolla. Emme ole aikaisemmin Lähi-idän suunnalla käyneet, mutta Jordania on aina kiinnostanut. Kannattaa lukea kuningatar Noorin muistelmat ”Uskomaton elämäni”. Se avaa hienolla tavalla maan kulttuuria, islamia ja historiaa. Raya

    1. Odotan itsekin mielenkiinnolla Jordanian matkaa, uusia kokemuksia sekä matkan jälkeistä bloggailua Jordaniasta. Kiitos Kuningatar Noorin muistelmat -vinkistä. Luen paljon. Taidan lukea suosittelemasi kirjan. 🙂

Kirjoita kommentti. Leave a comment.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.