Aqaba ja Tala Bay houkuttelevat ja koukuttavat

welcome to aqaba

Apollomatkat kirjoittavat verkkosivuillaan, että Aqaba (asukkaita yli 100 000) tarjoaa idylliset hiekkarannat ja loistavat snorklaus- ja sukelluspuitteet koralleineen ja värikkäine kaloineen. Tämä pitää aika hyvin kutinsa.

Parhaat rannan läheiset snorklauspuitteet löydät Tala Bay Resort -alueelta ja kävellessäsi sieltä rantaa pitkin 10 minuuttia pohjoiseen. Alue sijaitsee vartin automatkan päässä Aqaban kaupungista etelään. Mikäli et halua matkata veneellä korallien ja kalojen luo, valitse hotelli Tala Bay Resort -alueelta. Hotelleilla on omat yksityiset rannat, joista pulahdat joko laiturin tai rannan kautta Punaisenmeren ihmeelliseen ja ihastuttavaan maailmaan.

Perfect day for photographing in the Red Sea_Jordan

Varoituksen paikka on kuitenkin paikallaan: Jordanian rannat ovat täynnä merisiiliä ja myrkyllisiä kaloja, joten heittäydy rannan tuntumassa heti vatsallesi ja ui eteenpäin. Älä laita jalkoja pohjaan, äläkä astu korallien tai merisiilien päälle.

Ystävällinen mies Lappeenrannasta tuli onneksi varoittamaan meitä, juuri kun olimme kävelemässä paljain jaloin rantakiville.

Skorpionikalat ovat myrkyllisiä kaloja.  Otimme muutaman kuvan pohjassa viihtyvästä skorpionikalasta, jota myös kutsutaan skorpionisimpuksi.

Synanceia verrucosa Velhokala Kivikala

Hieman jännitti ekat kerrat meressä, kun myrkyllisiä kaloja oli usein vain parin metrin päässä.

Merisiiliä oli enemmän kuin pystyin kuvittelemaan. Mutta, ei hätää. Jo toisella kerralla meressä rauhoituin ja totuin satoihin merisiiliin, kivikaloihin ym ja pitämään jalat poissa niiden lähettyviltä.

Merisiilet Jordania

Merenalaisesta maailmasta enemmän seuraavalla kerralla. Nyt kerron Tala Bay Resort -alueesta.

Olimme varanneet autokuljetuksen hotellin kautta. Olemme väsyneet matkatoimistojen bussimatkoihin. Ensin odotat pitkään, että viimeinenkin turisti jaksaa laahustaa bussille, sitten ajelet monen hotellin kautta omallesi. Nopeampaa, mukavampaa ja joskus jopa edullisempaa, on tilata autokyyti hotellin kautta. Meitä lykästi ja iloinen Mohammed haki meidät Mercedeksellä.

Ystävällinen ja hauska kuljettajamme Mohammed kertoi tarinoita Jordaniasta ja Aqabasta, ajellessamme huimaa vauhtia (näin tapahtuu myös Egyptissä) rantatietä pitkin kohti Tala Bay Resort -lomakohdetta.

Aqaba city

Tala Bay sijaitsee merenrannalla. Alueella ei ole vakituisia asukkaita tai kaupungin melua ja liikennettä. Siellä on upeat näkymät Jordanian, Israelin ja Egyptin henkeäsalpaaville vuorille, hiekkarannoille sekä kauniille Akabanlahdelle. Tala Bay sijaitsee vain 5 kilometriä Saudi Arabiasta ja noin 20 kilometriä Israelista. Egyptiin on matkaa meren yli jokunen kilometri.

jordanian kartta

tala bay mountains

Radisson at Tala Bay Jordania_2

Valitsimme Apollomatkojen arvion mukaan Tala Bayn toiseksi parhaan hotellin, eli Radisson Blu Tala Bay Resort -hotellin. Apollo antaa hotellille 4 1/2 tähteä, kun taas hotellin seinällä loistaa 5 tähteä. Viikon oleskelun jälkeen antaisin hotellille 5 tähteä.

talabaybeach

Sunset in Jordania_2

Hotelli sai upean palkinnon tämän vuoden toukokuussa: Jordan’s Leading Beach Resort Award, joka jaettiin World Travel Awards™ 2013 gaalassa Dubaissa.

world travel awards 2013

Radisson Blu Tala Bay Resort -hotelli on jo asetettu ehdolle 2014 Hotel Luxury Hotel Award –palkinnolle.

World Luxury hotel award contest

Radisson välittää ympäristöstä (ajankohtainen kampanja on nimeltään Responsible Business Program) ja henkilöstö muun muassa siivoaa merenpohjaa ja hotellin rannat monta kertaa vuodessa. Näimme merenpohjassa hieman tölkkejä, pahvia, lasia ja renkaita – nämä ajautuvat paikalle merivirran mukana laivoilta ja esimerkiksi Eilatin ja Aqaban kaupungeista.

Siivoojia tarvittaisiin siis vielä enemmän – muitakin kuin Radisson hotellin henkilökunta.

Kyllä Radisson Blu Tala Bay Resort on 5 tähden arvoinen hotelli.

diver cleaning

Hotellin uima-altaat olivat upeat. Suurin niistä on tässä. Siinä kelpasi uida ja kellua. Vesi oli virkistävän viileää. Kuvan vasemmassa laidassa näet allasbaarin. Aika hauska idea.

Radisson Blu uimaallas oli ihanaMatkamme aikana moni ei kuitenkaan kokeillut sitä. Miehenikin kävi allasbaarin tuolilla vain valokuvan vuoksi. Vesi oli aivan liian viileää, jotta olisin voinut istua tämän baarin tiskillä minuuttia pidempään. Ehkä kesähelteillä tilanne on toinen.

ile allasbaarissa

Jh uimaaltaassa onnellisena

Kulttuurinälkäisille on tarjolla muun muassa upea ja Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Petran kalliokaupunki, joka sijaitsee 100 kilometrin päässä Aqabasta.

Petra Jordan_2

Wadi Rum on on häkellyttävä luonnonihme aavikolla. Katso video. Retki sisältää jeeppiajelua, beduiinien tapaamista, ruokailua ym.

Arabian kieli kuulostaa eksoottiselta. Yritimme oppia alkeet ennen matkaa.  Tehtävä oli vaikea. Kahdessa kuukaudessa opimme sanoja ja lauseita, mutta perillä huomasimme, että Jordaniassa äännetään aivan erilailla kuin perusoppaassa.

Arabian kirjoitus muistuttaa kaunokirjoitusta ja on sekä eksoottista että kaunista:

Hissi kyltti Arabian kieli on kiehtova

Lämpimän kelin (23-29°C), aurinkoisten päivien, upeiden vedenalaisten kuvaustuntien ja mahtavan hotellin lisäksi parasta lomalla oli kohdata runsaasti paikallisia. Radissonin hotellissa oli muutama suomalainen, muutama aasialainen, kymmenen ruotsalaisia, pari belgialaista, kymmenen saksalaista, kolme amerikkalaista ja runsain määrin Jordanialaisia sekä turisteja muista Lähi-Idän maista.

Vaikka monet musliminaiset pitivät huivia ja kokopitkää mekkoa ja kaapua ym, tulivat monet heistä rannalle eurooppalaisten turistien pariin, vaikka pukeutumistyylimme rannalla ovat hyvin erilaiset.

erilaiset rantaasut

Ile sukeltaa_2

rantamuodin erilaisuus Tala Bay_2

Muutaman musliminaisen kanssa vaihdoin jopa hymyt ja pari sanaa, ja näistä kahdesta sain ottaa kuvan. Iloisuus tarttuu.

Ihanat musliminaiset

Hotellissa työskenteli ystävällisiä ihmisiä Aasian maista sekä Lähi-Idästä. Suurin osa hymyili aina.

Vaikka ympärillä on aavikkoa, on hotellin alueella panostettu palmuihin, värikkäisiin kukkiin sekä erilaisiin vihreisiin kasveihin.

palmu ja kukat

Tala Bay Port tarjoaa veneilijöille upean sataman. Satama oli hiljainen käydessämme siellä yhtenä aamuna. Mutta veneitä oli tarjolla runsaasti.

JH kukkapuiden alla Tala Bay

Tala Bay port veneet

Jos pidät vesiurheilusta, tarjolla on jet skin vuokraamista, surffausta, liitovarjosurffausta, sukellusta, kajaakin vuokrausta, vesihiihtoa, purjehtimista sekä moottoriveneiden vuokrausta.

vesiurheilua tala bay

vesiurheilua tala bay_2

Lyhyesti – Tala Bay tarjoaa paljon. Se on oiva tukikohta myös niille, jotka osallistuvat monille Apollomatkojen retkille. Voit aamupäivällä tai retkettöminä päivinä ottaa aurinkoa yksityisellä ja mukavalla rannalla ja/tai snorklata rannan läheisyydessä.

Radisson at Tala Bay Jordania_5Ensi kerralla kerron Punaisenmeren ihmeistä ja Aqabanlahden kaloista ja koralleista. Vietimme joka päivä monta tuntia meressä. Se on parasta mitä tiedämme. Uudella vedenkestävällä kameralla otimme satoja kuvia ja myös videoita. Suosittelen kokeilemaan!

Kirjoita kommentti. Leave a comment.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.