Italia, Sisilia: Giro di Sicilia ja Archeologico della Neapolis

GIRO DI SICILIA EI OLE LEIKIN ASIA

Yhtenä päivänä kiersimme saarta vuokra-autollamme. Suuntasimme Syrakusasta niin etelään kuin länteen, vuoristoteille. Maisemat olivat valloittavat ja vehreät. Sitruunapuita silmän kantamattomiin. Vuoret yllättivät minut. En tiennyt, että autotiet veisivät mutkaisesti aina vain ylöspäin. En ollut ennen kokenut autopahoinvointia, mutta kun kurvasimme alas vuoren rinnettä, tuntui päässä aikamoinen huimaus ja vatsassa pieni pahoinvointi. Yllätyin. Mutta, maisemat, ne olivat sen arvoista. Korkeat vihreät kukkulat ja rinteet, tiet ja polut, sekä niillä liikkuvat vanhat autot, joiden mallia harva varmaan tietää.

sisilian maaseutu

Ajoreissulla meinasi käydä hassusti. Lämmin keli helli ja jano iski. Olimme unohtaneet ottaa juotavaa mukaan. Päätimme kurvata läheiseen pieneen kylään. Helpommin sanottu kuin tehty. Seurasimme kylttejä, mutta ajoimme ympyrää. Samalla jouduimme koko ajan väistämään pyöräilijöitä. Mistä ihmeestä nämä kaikki pyöräilijät oikein tulevat, mietin. Käännyimme heidän vuokseen toiseen suuntaan kuin aioimme, ja se olikin hyvä.

Päädyimme vihdoin pieneen kylään. Huomasin vasemmalla baarin ja hihkaisin pysähdy tähän. Sanoin, ettei minulla mene kuin minuutti. Ja vitsailin, että et sitten lähde ajelemaan ja jätä minua tänne. Tuolla kulmassa on tuiman näköisiä sisilialaisia. Sen aikaa voi varmaan odottaa kadun reunassa. Säntäsin baariin ja tilasin muutaman Fantan tai vastaavan. Koska myyjä puhui vain italiaa, meni tovi saada limutölkit avaamattomina. Sitten maksoin ostokset.

Giro dItalia

Ihmettelin kun kuulin ulkoa aikamoista huutoa ja meteliä. Tosin, kun Italiassa ollaan, eivät huudot yleensä tarkoita mitään ihmeellistä, siinähän luultavasti vain pari italialaista vaihtaa kuulumisia. Astuin ulos baarista limujen kera. Hämmästys oli suuri, kun automme ei ollut siinä missä sen piti olla. Katsoin oikealle ja vasemmalle. Autoa ei näkynyt. Miestäni ei näkynyt. Mutta paljon muuta näkyi.

Vieressäni oli mutka, jota alas kilpapyöräilijöitä valui hurjaa vauhtia. Edessäni avautui katu, joka oli 5 minuuttia sitten ollut perin tyhjä. Nyt sen oli täyttänyt hurraavat italialaiset. Edessäni tuimat vanhat papat huusivat ja hurrasivat.

Vasemmalle katsoessani näin ihmismeren noin 200 m päässä. Siellä oli kisan maaliviiva. En meinannut uskoa silmiäni. Mistä kaikki tämä ilmestyi?

Tiirailin vasemmalle ihmismassaan ja hetken kuluttua onnisti. Mieheni ollessa 187 cm pitkä jää moni sisilialainen 20 cm lyhyemmäksi. Näin hänet ja siellä hän heilutteli kättään keskellä hurraavia ihmisiä. Lähdin sinne. Kysyin missä auto on ja mitä tapahtui. Mieheni sanoi, että eiköhän lähdetä aika vilkkaasti niin hän kertoo matkalla.

Mieheni oli pysäköinyt kadun varteen, hieman mutkan jälkeen. Melkein heti tuiman näköiset vanhat sisilialaismiehet olivat rynnänneet huutaen ja kävelykepit heiluen lähikahvilan ulkoterassilta! Mieheni näki heidät auton peilistä ja laittoi aika äkkiä auton käyntiin ja lähti ajamaan eteenpäin. Samalla hän huomasi miksi ihmiset olivat huutaneet ja hätistelleet ja miksi katu oli aivan tyhjä autoista. Takamutkasta valui kilpapyöräilijöitä huimalla vauhdilla. Ensimmäiset tulivat niin vaivihkaa, että yhden käsi osui automme sivupeiliin.

Kyllä nolotti ja myöhemmin nauratti tuo tilanne. Mietimme mitä olisi tapahtunut, jos olisimme olleet pari minuuttia myöhemmin auton kanssa mutkassa – siinä olisi pyöräilijät voineet osua suoraan auton takaosaan ja vuoden kilpailu olisi saanut kurjan käänteen. Olisimme varmasti saaneet tuta sisilialaisen kaaoksen ja käynnin poliisiasemalla.


IL PARCO ARCHEOLOGICO DELLA NEAPOLIS

Keskustan lähellä sijaitsee suuri arkeologinen puisto, jossa kannattaa käydä. Niin kreikkalaista kuin roomalaista tyyliä on havaittavissa puiston historiallisissa monumenteissa. Pääkohteita ovat kreikkalainen teatteri ja roomalainen amfiteatteri.

IL PARCO ARCHEOLOGICO DELLA NEAPOLIS

Molemmista on tietenkin enää vain rauniot jäljellä.  Kreikkalainen teatteri rakennettiin noin 500 eKr. Teatteria kunnostettiin juuri, kun kävimme puistossa. Nykyään teatterissa esiintyvät Muinaisen Draaman Instituutin näyttelijät.

Sisäänpääsymaksu alueelle on pieni ja jono etenee nopeasti. Vaikka turisteja ei huhtikuussa ole kovin paljon, tuovat turistibussit turisteja myös tämän nähtävyyden luo tasaisessa tahdissa. Kapusimme ylös aika jyrkkää rinnettä ja hikipisaroita ilmestyi otsalle. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja pärjäsimme hyvin vain t-paidassa ja farkuissa.

sisilia ja rauniot

Päästyämme puiston ylätasanteelle, ihailimme korkeuksista alhaalla sijaitsevaa teatteria. Ympärillämme näkyi vehreää maastoa ja puita. Suurimmaksi osaksi puisto on kuitenkin vaaleaa kiveä ja kalliota. Kalliossa on pieniä ja suuria luolia. Otimme valokuvia toisistamme, kun istuimme luolan suulla luonnon muokkaamalla kivipenkillä. Yläpuolelleni jäi tyhjä kaari, joka oli noin kuusi metriä korkea. Korkealta kukkulalta näki hyvin kauas. Kallioilla oli mukava kävellä ja nauttia maisemista.

Ile luola Sisilia

Lähtiessämme pois, kiersimme nähtävyysalueen reunoilla sijaitsevalla torilla. Siellä myytiin turistitavaraa. Emme usein osta näitä. Kun eteemme osui egyptiläisaiheiset papyrus-tyyliselle paperille painetut hyvännäköiset piirrokset, päätimme tehdä kaupat. Nyt nuo piirrokset ovat kotona seinällä kehystettynä. Vuosienkin jälkeen niitä jaksaa katsella. Olisivatkohan myöhemmät Egyptin matkamme näiden piirrosten ansiota?

LA CUCINA ITALIANA

Jos pidät hyvästä ruoasta, löydät Sisiliassa varmasti loistavia vaihtoehtoja joka aterialla! Kannattaa kokeilla kalaa. Meren ollessa lähellä, on tuoretta kalaa runsaasti tarjolla, äyriäisistä puhumattakaan. Cozze gratinate on gratinoituja simpukoita. Herkullista. Carpaccio di spada on raikasta kypsentämätöntä miekkakalaa. Miekkakala maistuu myös herkulliselta grillattuna. Arancinit on tehty riisistä, lihasta, sienistä ja mozzarellajuustosta. Maukasta. Suosittelen myös nauttimaan erilaisista kinkuista, joita italiassa riittää. Mitkä maut!

Pasta con le sarde on erilainen kokemus. Pastaa fenkoli-rusina-sardelli kastikkeella. Vau. Pastaa saa niin monessa eri muodossa ja maussa, että runsauden pula iskee aina.

simpukkapasta

Kokeile matkalla jotain mitä et ole kotimaassa syönyt. Kasvissyöjät löytävät takuuvarmasti hyviä vaihtoehtoja ja annoksia. Auringossa maukkaiksi kypsyneet tomaatit, sipulit, kesäkurpitsat, sitruunat, appelsiinit, oliivit ja munakoisot vievät kielen mennessään. Saaren suuret sitruunaviljelmät jäivät hyvin mieleen loistavan ja raikkaan keltaisen värinsä ja sitruunasorbetin maun vuoksi.

lemon sorbet

Jälkiruoat ovat Italiassa ja etenkin Sisiliassa vaarallisen herkullisia. Maistoimme sorbettia, jäätelöä ja Cannolo Siciliano -leivonnaista (makealla ricottajuustolla täytetty putkenmuotoinen leivonnainen). Myös hedelmäsalaatti on hyvä valinta jälkiruoaksi.

Kokeile myös ricottajuustolla täytettyä kesäkurpitsaa tai tomaatti-sipuli-oliivi-appelsiini salaattia. Ja tokihan kuuluisa tomaatti-mozzarella-basilika salaatti maistuu aina. Pizzat ovat erittäin maukkaita – aina. Meidän suosikiksi on noussut Pizza Diavola.

pizza diavola_2

 Buon appetito!

Kirjoita kommentti. Leave a comment.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.