Suurlähettiläänä Afrikassa

Olen tutustunut työni ja sosiaalisen median kautta Sinikka Antilaan. Hän on ollut monta vuotta Suomen suurlähettiläänä Afrikassa. Koska kiehtova Afrikka kiinnostaa minua ja monia muita paljon, ehdotin Sinikalle blogihaastattelua. Oli ilo ja kunnia saada haastatella Sinikkaa.

Sinikka Antila aloitti UM:n palveluksessa vuonna 1985. Suurlähettiläänä Tansaniassa hän on ollut syyskuusta 2011, ja tätä ennen Sambiassa 2007–2011 ja Namibiassa 1998–2003. Sinikka aloitti Afrikan pestinsä ILOn palveluksessa Norsunluurannikolla vuosina 1988–1991. Hän on työskennellyt Afrikassa yli 15 vuotta.

Tarangire National Park lokakuu 2014. Kuva: Sinikka Antila
Tarangire National Park lokakuu 2014. Kuva: Sinikka Antila

ps. klikkaa kuvia nähdäksesi ne suurempina.

JH: Olet Suomen Suurlähettiläs Tansaniassa sekä Ruandassa, Burundissa ja KDT:ssa. Twiittaat aktiivisesti ja olet vuorovaikutteinen suurlähettiläs. Uskon, että monia kiinnostaisi tietää enemmän työstäsi suurlähettiläänä. Minkälaista työsi suurlähettiläänä Afrikassa on ollut?

SA: ”Suurlähettilään työ on monipuolista ja palkitsevaa: Se antaa mahdollisuuden tavata mielenkiintoisia ihmisiä ja tehdä työtä ajankohtaisten, kiinnostavien asioiden parissa. Suurlähettiläs on myös suurlähetystön päällikkö ja hoitaa tässä roolissaan kaikkia päällikölle tai ”toimitusjohtajalle” kuuluvia asioita.

Suomen suurlähetystöt Afrikassa eivät ole kovin suuria ja joskus tuntuukin, että suurlähettiläs tekee aivan kaikkea – oli kyse sitten virka-asunnon kunnossapidosta, asemamaan johtajien ja poliitikkojen tapaamisesta, kehitysyhteistyön suunnittelusta, suomalaisyritysten auttamisesta pääsemään markkinoille tai suomalaisten turvallisuudesta huolehtimisesta. Onneksi minullakin on täällä todella osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa. Toivottavasti jatkossakin pystymme pitämään täällä tarpeeksi henkilöstä palvelemaan Suomen intressejä.

Afrikka kasvaa kovaa vauhtia -Tansaniakin noin 7 % viimeiset 10 vuotta. Tämä on johtanut siihen, että Afrikka kiinnostaa suomalaisyrityksiäkin enemmän ja enemmän. Suurlähettilään ja edustuston Team Finland -rooli on tärkeä linkkinä suomalaiseen talouselämään.

Työskentelyssä Afrikassa on myös riskejä ja haittapuolia: Täällä on kaikenlaisia tauteja (kuten malariaa ja dengue kuumetta) ja vaarallisia hyönteisiä ja eläimiä, liikenne on ruuhkaista isoissa kaupungeissa ja infrastruktuuri puutteellista. Kulttuurielämä sellaisena, kuin mihin me olemme tottuneet teatteri- ja konserttitarjontoineen, on vähäistä.

Sansibar 2014. Kuva: Sinikka Antila
Sansibar 2014. Kuva: Sinikka Antila

JH: Olen matkustanut Egyptiin monta kertaa. Uskon, että muutkin Afrikan maat ovat upeita matkustuskohteita. Mitä suositteluja sinulla olisi antaa suomalaisille, jotka miettivät matkustamista vaikka Tansaniaan? Mitä Tansaniassa voisi tehdä ja nähdä?

SA: ”Tansania on monipuolisimpia turistikohteita, mitä voi olla! Täällä on valtavan hienot safarit, maailmankuulu Serengetin ja Ngorongoron kansallispuistot, mutta yhteensä maassa on noin 20 eri kansallispuistoa, joissa voi nähdä kaikki mahdolliset villieläimet, leijonat, norsut, antiloopit, virtahevot, simpanssit ja apinat, krokotiilit, linnut jne.

Täällä on Afrikan korkein vuori Kilimanjaro, jonne monet suomalaisetkin vuosittain tulevat kiipeämään tarkoituksenaan päästä tuonne 5900 metrin korkeudelle yleensä 5-8 päivän vaelluksen jälkeen.

Täällä on maustesaari Sansibar, jossa on vanha Stone Town kaupunki ja loistavat lomakohteet Intian Valtameren valkohiekkaisilla rannoilla. Sansibarilla ja muuallakin Tansanian rannikolla ml. Mafian saarella on huippu sukelluskohteita turkoosin meren keskellä.

Tansaniassa on monenlaista eri ilmastoa, trooppista kuumaa ja kosteaa ja viileitä ylänköjä ja vuoristoa. Tämän vuoksi Tansaniassa kasvaa kaikki erilaiset hedelmät ja vihannekset ja maassa on eri kasvistovyöhykkeitä, savannia, vuoristoa ja trooppista ja miombo metsää.

Tansanian kulttuuri on rikasta, täällä on afrikkalaisia tansseja ja musiikkia, Tingatinga taidetta ja luovaa käsityö- ja kangaskulttuuria. Dar es Salaam on Itäisen Afrikan muodin keskus. Tansaniassa yhdistyy perinteinen afrikkalainen elämäntapa modernin maailman kanssa. Maassa on 48 miljoonaa asukasta ja näillä jo nyt 28 miljoonaa kännykkäliittymää. Tansanialaiset maksavat kännyköillä ostokset kaupassa, veronsa ja apulaisten palkat. Toisaalta suuri osa tansanialaisista elää vielä köyhyydessä.

Turismi on tärkeä Tansanian taloudelle ja keinona poistaa köyhyyttä.”

Kilimanjaro. Kuva: Sinikka Antila
Kilimanjaro. Kuva: Sinikka Antila

Sinikka Antila: Muuttuva Afrikka, Suomen Dar es Salaamin -suurlähetystön blogi

Seuraa Sinikkaa Twitterissä: @SinikkaAntila

Kirjoita kommentti. Leave a comment.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.